Tema Äpple

Denna termin har vi haft tema äpple på Lyckebo. Vi har jobbat utifrån 4 prioriterade mål och vi tycker barnen har nått en bra kunskap utifrån dem. Vi har planterat 5st äpplekärnor och en har kommit upp. Barnen tror att vi kommer att ha äpplen på denna planta till jul, ja vi får se. Vi har pratat om fotosyntesen och om varför bladen faller av träden om hösten. En dag gick vi till torget och köpte äpple och då upptäckte vi att vissa äpplen kommer väldigt långt här  ifrån. Ett av barnens morfar hade så mycket äpple i sin trädgård så vi fick många och kunde använda vår råsaftcentrifug. Vidare så har vi målat på äpplen och tryckte med dem. Vi tog orange färg och då såg det ut som pumpor på teckningen, så fiffigt av Eva(pedagog) i dessa Halloweentider.

Johannes(pedagog) pratade förmultning en dag. Han tog en planka och på den fäste han en glasbit, metallbit, äppleskrutt, plastbit, löv och en pappersbit. Vi grävde ner plankan och väntade en månad. Vår hypotes var att äppleskrutten, lövet och pappret skulle vara förmultnat. Månaden gick och det blev dags att gräva upp plankan, till vår förvåning var det bara äppleskrutten som hade förmultnat. kanske beror det på att det varit så torrt. Vi bestämde oss för att gräva ner den igen och skev in i kalendern att vi ska ta upp den till våren och se vad som har hänt. Spännande…