Utflykt med staffetlekar och skräpplockning på stranden!

Utflykt med stafettlekar – Grön Flagg, skräpplockardagen

Alla barnen satt förväntansfulla i den stora bussen som skulle ta oss till Saltans lekplats. En vacker och varm utflyktsdag då vårsolen värmde på oss och barn som gillar att vara på utflykt, det kunde ju inte bli bättre!
Vi började med att samlas nere på stranden där vi skulle tillsammans skulle leka stafettlekar. Pedagogen berättade att stafettleken handlade om gemenskap, kondition, bygga och konstruera. Barnen skulle springa ner till sandkanten fylla en hink med sand till en stor sandkaka så barnen fick skapa fina sandslott när pulsen var hög. Barnen hejade av glädje och tyckte det var roligt och spännande. Här fick barnen möjlighet att träna på vårt prioriterade mål att utveckla sin förmåga att bygga, skapa, och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap. Pedagogen berättade att i nästa stafettlek skulle man tänka på samarbete och uthållighet, svåra ord tyckte barnen men med förklaring av leken så var det ju lätt att förstå! Leken heter tåget då ett barn i varje grupp skulle vara lok, barnen skulle springa runt en bana och hämta vagnar när alla barnen håll i varandras händer blev det ett långt tåg sedan var det dags att lämna av vagnar. Barnen kämpade med glädje, – Ojojoj, det kan man säga är uthållighet! Utifrån förskolans läroplan får barnen träna på att utveckla sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande.
Efter de roliga stafettlekarna gick vi till lekplatsen och lekte, sedan var det middag med grillade hamburgare som smakade väldigt gott efter all lek. Sedan var det dags för nästa uppdrag, det var ju skräpplockardagen! Vi samlades nere vid stranden och tillsammans med barnen diskuterade vi lite varför det är så viktigt att hålla naturen ren genom att plocka skräp. Barnen har kunskap sedan tidigare och kunde förklara väldigt bra. Vi fick leta noggrant för att finna något skräp på stranden så vi frågade barnen varför det inte fanns så mycket. Ett av barnen berättade, – Det är nog för att vi alla har blivit bra på att plocka undan efter oss! Det var en väldigt bra tanke och hoppas att det är så! Vi har även läst en fantastisk bra berättelse om att rädda havet med Hajen Kaj, en saga som handlar om skräpet i våra hav. Fiskarna i våra hav är arga och förstår inte människorna som kastar så mycket skräp både i havet och på land. Vi märker att barnen fått mycket kunskap genom den och våra diskussioner om sagan som fängslade alla barnen. Barnen fick kunskap och möjlighet att träna på ett av våra prioriterade mål att varje barn utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.

Lpfö 98/2016
Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar
• utvecklar respekt för allt levade och omsorg om sin miljö
• utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande.

• utvecklar sin förmåga att bygga skapa, och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap